Шкипер или капитан на лодката

В един реномиран английски речник, срещу думата ‘skipper’ е дадено следното пояснение: ‘someone who is in charge of a small ship or fishing boat. The more formal word is captain’ (човек, който е отговорен за малък кораб, или рибарска лодка. По-официалният термин е капитан). Какво в действителност стои зад тази суховата дефиниция, предстои да научите, с помощта на този раздел.

Шкиперите са хората, върху които тежи управлението на лодката, и съответно - цялата отговорност – от началото на плаването, от момента, в който яхтата взета от Вас под наем, напусне Атинската марина, до нейното благополучно връщане обратно там. Те са професионалисти, обучени да съобразяват всички обстоятелства така, че да осигурят безопасността на своите пасажери, на самия плавателен съд, както и на останалите екипажи и лодки в морето. Вече и сами разбирате защо шкиперът е толкова важна фигура на борда на яхтата, и защо е прието да се казва, че ‘неговата дума е закон.’ Дори и безупречна яхта под наем не е достатъчна за една фантастична почивка, и пълноценно релаксиране – тя трябва да бъде поверена на опитен шкипер, който със своите компетентност, увереност и професионално отношение да превърне ветроходната ваканция в забавление и източник на приятни спомени, а не в изпитание на нервите на пасажерите.


Управление на ветроходна яхта

Управлението на лодката включва много и разнообразни дейности –отплаване, приставане, навигация в ‘открито море’, осигуряване на точни метеорологични прогнози за съответния район в Гърция, анализ и преценка на поведението съобразно с тях, избор на режим на плаване на яхтата – на двигател, или на платна, наблюдение и поддръжка на измервателните уреди, моментно позициониране и концепции за оптимален вариант за достигане от точка А до точка Б, и много, много други. Тук е мястото да отбележим, че това е твърде много работа за сам човек – затова е препоръчително, в повечето случаи, шкиперът да е подпомаган от помощник шкипер. Този помощник би могъл да бъде по-млад колега, който все още да усъвършенства уменията си, би могъл да бъде и пълноправен капитан, но едно е сигурно – последната дума винаги е на шкипера, и решението му трябва да е компетентно, навременно и адекватно.


Български шкипер

Възниква неминуемо въпросът защо поставяме акцент върху български шкипер, при условие, че яхтата се наема в Гърция, и дали това действително е алтернатива за предпочитане. Ето няколко съображения в подкрепа на това да се наеме шкипер от България. Опитът на българските капитани не отстъпва по нищо на този на гръцките им колеги, и това е доказано нееднократно. От друга страна, на борда на яхтата, предвид това, че в някои случаи се налага да се реагира бързо и ефективно, за да се овладеят външните условия, и да се възстанови спокойствието, комуникацията между екипажа и пасажерите е от изключителна важност. По тази причина, когато майчиният език и на едните, и на другите, е българският, това безспорно улеснява до максимална степен. Цената е фактор, който също не е за пренебрегване – в случай, че изберете български шкипер за плаването си, ще получите същата услуга, от същата степен на качество, за далеч по-скромна цена, в сравнение с условията, които един капитан от Гърция би Ви предложил. Това не е вследствие от някакви обективни различия в опита или възможностите на едните или другите, а се предопределя от различното ниво на жизнен стандарт в двете държави.

 


Отношение с шкипер

Няма общовалидно правило какво отношение да възприемем към шкипера като такъв – обикновено конкретната ситуация предполага своето решение. Ако неговата компания Ви е приятна, и бихте искали да развиете отношенията си на приятелско равнище, а не просто на плоскостта персонал – клиент, не се колебайте да му задавате въпроси, свързани с яхтите, с Гърция, с плаването, и с морето като цяло. Ако изпитвате симпатия, поканете го на Вашата маса, споделете храната си, сипете му едно питие, и, сигурни сме, ще останете приятно изненадани от това колко много може да Ви обогати общуването с този нестандартен човек, който е избрал толкова екзотичното поприще ‘капитан на яхти’. И така, тази симпатия може да прерасне от приятно преживяване по време на почивката, в едно дълготрайно приятелство.

 


Заплащане за шкипер

Не на последно място, трудът на шкипера е безкрайно изтощителен, макар и достоен и благодарен. Въпреки че не дължите нищо повече от уговорения хонорар за неговите услуги, ако у Вас възникне намерението да демонстрирате материален израз на Вашето задоволство от начина, по който е провел плаването с наетата от Вас яхта, и съответно от ваканцията, която сте прекарали, винаги можете да подберете деликатен начин да изразите признателността си към него, съответно - ако не накърните неговото чувство за лично и професионално достойнство, подаръкът ще бъде приет с благодарност.Приетият размер е от 5 до 20 % от наема на яхтата.