Ценообразуване

Сигурно повечето от вас, които не са плавали с яхти под наем, се притесняват, че такава почивка би излязла много скъпо и няма да могат да си го позволят. Една от основните ни цели е да покажем, че това съвсем не е така. Често една седмица почивка на ветроходна яхта или катамаран под наем в Гърция може да излезе и по-малко от 500 евро на човек. Важното е да знаем как се образуват цените на наема, какво друго дължим на чартърната компания, къде има уловки, кое влиза и кое не влиза в предварително офертираната от тях цена и, най-важното, да имаме доверие на компанията, с която работим. И така, нека разгледаме тези въпроси по-подробно:

 

Наем на яхтата

Наемът е най-големият разход при организирането на такъв тип ветроходна почивка.Това е цената за чартъра на яхтата и обикновено е за една седмица - достатъчно време за заслужена почивка на море. Разбира се, големите нови и скъпи лодки често се предлагат и с цени на ден, но това става само при по-значителни суми. И, както в повечето случаи, чартърните компании правят отстъпки при по-дълги периоди. Обикновено отстъпката е между 5 и 10 процента, когато периодът е две седмици или по-дълъг. В повечето случаи наемът се заплаща предварително - често  50% от наема при сключване на договора и 50% около месец преди началото на самото плаване.

 

Депозит

Депозитът е парична сума, която се оставя като форма на гаранция преди отплаването. Тази сума се възстановява при връщането на яхтата, ако лодката е върната в същото състояние, в което е била при отдаването ѝ под наем. Това означава, че ако има нанесени щети от какъвто и да било характер, чартърната компания или собственика на лодката могат да задържат тази сума или част от нея, за да възстановят разходите си.

Внимание: тук е много важно да познавате компанията, от която взимате лодката под наем, да сте работили друг път с нея или поне да ви е била препоръчана от някой познат или приятел, който има предишен опит с тях. Нерядко се случва клиенти да се оплакват, че щетата я е имало още преди да наемат лодката. Това, разбира се, има начини да се установи, но отнема доста време, затова е добре човек да има опит и да знае какво прави .

Депозитът е задължителен при всяко наемане на яхтата. Въпреки че законите в Европейския съюз и Гърция са много строги и всички плавателни съдове, които са свързани с туризъм и превоз на хора по море, задължително се застраховат, собствениците изискват депозит, с който покриват по-дребните разходи по ремонти, когато те са причинени по вина на клиента. Различните компании използват няколко вида депозит  Най-разпространените са напълно възвръщаем депозит и частично възвръщаем депозит.

Напълно възвръщаемият депозит представлява определена сума, която се възстановява до 100%, ако на лодката няма нанесени щети.

Частично възвръщаемият депозит е значително по-малка сума, в сравнение с изцяло възвръщаемия. Състои се от две части: едната се възстановява частично или изцяло, ако няма щети на лодката, а другата се задържа от чартърната компания във всички случаи.

В описаните от нас лодки под наем подробно сме отразили депозитите за всяка една отделна яхта, а в нашите конкретни предложения не оставяте депозит на чартърната компания !

 

Такса за почистване на лодката

Тя обикновено се оставя с депозита, непосредствено преди отплаването. Различните компании дават различни обяснения защо тази такса е отделна и не влиза в наема на лодката, но истината е, че става въпрос за маркетингови трикове и данъчни облекчения.

 

Шкипер

Услугите на един шкипер не са вкючени в цената на стандартна ветроходна яхта под наем. Макар че по-скъпи катамарани и някои по-големи лодки собствениците им правят предложения само с екипаж, то в повечето случаи това не е така. Да си наемете шкипер от Гърция ще ви струва около € 140 на ден, докато ако го наемете от България е доста по-евтино и, най-вероятно, той ще направи вашата ваканция по море далеч по-приятна.

 

Такси за допълнително оборудване

Случва се някои чартърни компании да изискват допълнителни такси за оборудване, което не е съставна част от лодката, но на практика плаването по море без него и трудно или немислимо. Като примери може да споменем допълнителен наем за надуваема лодка, извънбордов двигател за нея, GPS навигация, слънцезащитен навес и др.

При всички оферти за яхти, предлагани от наши партньори или промоции с определена лодка и конкретни маршрути тези аксесоари са включени в стандартната окомплектовка на яхтата и съответно в наема, пътниците не дължат никакви такси за използването им.

Наши партньори

 

www.sail-bg.com

www.bg-sail.org